Externe koppelingen met Web API's

In dit tweedelige blog bespreken we de mogelijkheden van Web API's om uw eigen website of applicatie uit te breiden. We gaan in op twee verschillende onderdelen. Op de eerste plaats het uitbreiden van een website met externe API's van derden en op de tweede plaats het omgekeerde: de data van een website openstellen voor andere applicaties. In dit eerste blog gaan we in op de eerste optie, in het tweede blog zullen we in gaan op de tweede optie.

Wat is een Web API?

Een API is een koppeling waar andere applicaties mee kunnen praten om informatie op te vragen of door te geven. Dit kan openbaar beschikbaar zijn voor iedereen, maar kan ook alleen voor gebruikers of interne applicaties toegankelijk zijn. Een Web API is een koppeling die via internet bereikbaar is. Webservices vallen ook onder Web API's.

Voorbeelden van API's

Er zijn enorm veel verschillende API's te realiseren. Enkele varianten zijn bijvoorbeeld het opvragen van het weer of de wisselkoers van een land, maar het is ook mogelijk om emails te versturen, foto's te uploaden of een Facebook/Twitter status te plaatsen. Door gebruik te maken van dergelijke API's kunnen wij onszelf bij het realiseren van uw website richten op uw core-business en kosten/tijd besparen op andere services. Hieronder een aantal voorbeelden van API's die wij voor klanten geïmplementeerd hebben:

  • Techunited: Youtube en Flickr (extern opslaan, gestructureerde weergave op de site)
  • Huizingharvest: Google Maps API (Geolocatie)
  • Succes door eigen Creatie: Facebook (Apps), Aweber (E-mail marketing) en Moneybird (Betalingen)
  • Mooirooikrant: Snelstart (Factuur import)
  • Tv meierij: Olon Media Hub (Media distributie voor lokale omroepen)
  • Libra ICT: Icecat (koppeling productinformatie).
  • Fruitcake Studio intern: e-Boekhouden (Relatie / Factuur koppeling)

Webwinkels

Heeft u een webwinkel en moet u veel handmatig doen? Veel boekhoudprogramma's bieden koppelingen met webwinkels voor actuele voorraad of automatische afhandeling van bestellingen. Ook het ophalen van technische informatie en productfoto's kan veelal geautomatiseerd worden, evenals de afhandelingen van betalingen.

Uw eigen implementatie

Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze API's voor verschillende doeleinden. Het zal u verbazen wat voor diensten er aangeboden worden, meestal tegen hele redelijke prijzen of zelfs gratis voor klein gebruik. Wij helpen u graag met zoeken naar de beste oplossing voor uw probleem, zowel bij de keuze van de API als de implementatie van de betreffende API.

Deel 2

In het volgende deel zullen we ingaan op de voordelen van het ontwikkelen van uw eigen API, om interne systemen beter te laten communiceren of de doelgroep van uw product te vergroten.