UI/UX ontwerp

Een User Interface (UI) of gebruiksomgeving vormt de verbinding tussen de functionaliteit van een website of applicatie en de eindgebruiker. Het is natuurlijk belangrijk dat de UI van van je website er gelikt uit ziet en goed aansluit op je huisstijl. Maar net zo belangrijk is het dat bezoekers gemakkelijk de correcte informatie weten te vinden of worden verleid tot een bepaalde actie, zodat je website zijn beoogde doelen behaalt.

De UI van een applicatie zorgt er voor dat je medewerkers of klanten intuïtief om kunnen gaan met de vaak complexe, achterliggende functionaliteit. Een goed uitgedachte interface levert een betere User Experience (UX) op en laat gebruikers effectiever en prettiger omgaan met de applicatie, wat niet alleen resulteert in een hogere gebruiksvriendelijkheid, maar ook in een meetbaar hogere Return on Investment (ROI). 

Onze designers en developers hebben een voorliefde voor prachtige en doeltreffende interfaces. Ze gaan dan ook graag de uitdaging aan om de UI van jouw website of applicatie tot in detail uit te werken. 

Responsive web design

Mobiele apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het percentage van het verkeer op een website dat wordt veroorzaakt door mobiele apparaten stijgt continu en ligt bij veel websites al rond de 50%. Het werkelijke aantal op jouw website hangt natuurlijk af van tal van factoren, maar het staat buiten kijf dat de mobiele bezoeker een integraal onderdeel binnen het ontwerpproces van de UI verdiend.

Om de weergave van een website optimaal te krijgen op ieder scherm maken we veelal gebruik van adaptive of responsive web design. Hierbij reageert de layout en/of content op de grootte van het scherm. Met deze methode is het dus niet nodig een losse, mobiele website te ontwikkelen. Eén enkele responsive website volstaat, wat betekent dat de content van je website ook maar één keer bijgehouden hoeft te worden. We gaan uit van een 'mobile first approach', waarbij we bij zowel het ontwerp als de ontwikkeling uitgaan van de schermgrootte van een mobiele telefoon en naarmate de schermgrootte toeneemt meer toevoegen. Dit forceert ons te denken vanuit de belangrijkste content, wat niet alleen zorgt voor een effectieve versie op mobiele telefoons, maar ook op desktopschermen resulteert in een duidelijke prioritering van content.

User flow en interactie

Aan de basis van een goede interface ligt een uitgebreid begrip van hoe de eindgebruik de applicatie zal gaan gebruiken. Door iedere use case goed te doorgronden met behulp van flowcharts, wireframes en interactieve prototypes kan iedere interactie bewust worden ontworpen, en al in een vroeg stadium worden getest. Hierdoor zijn de websites en applicaties die we ontwikkelen niet alleen effectiever en prettiger in gebruik, maar kunnen we de ontwikkeling ook sneller en efficiënter uitvoeren.

Niet (alleen) hoe het er uit ziet

Ontwerp of design van een website of applicatie is niet alleen het mooie beeld. Het betekent meer dan alleen looks, het is inherent verbonden aan de werking er van. Steve Jobs wist het als geen ander te verwoorden.

Alleen door vorm en functie te allen tijde te behandelen als een onlosmakelijk geheel is het mogelijk om tot een gedegen design te komen. Wij zien webdesign dan ook niet als een afgekaderd gebied, onze webdesigners hebben stuk voor stuk ook veel ervaring op het gebied van UI/UX design.